Кожен знає, всі ми люди смертні і кожному у свій час визначено покинути цей світ. Але хочеться, щоб це вийшло якомога пізніше, щоб повністю встигнути насолодитися життям. І тут постає питання — для того чи ми прийшли в цей світ, щоб провести своє земне життя у задоволенні власних бажань і пристрастей? І що відбувається, коли людина гине, завершується життя або триває, але вже в іншій формі і в іншому вимірі? Ці питання давно зацікавлюють населення землі. Що відбувається через 3, 9, а потім і Сорок днів після погибелі, є безсмертна душа, які його діяння після того, як вона покине тлінне тіло?

З поведінкою душі після смерті пов’язано багато звичаїв. Приміром, прийнято поминати покійного не тільки лише, як мине Сорок днів після погибелі, але до того ж на третій і дев’ятий день. З чим все-таки це пов’язано, тільки це народні традиції, або є тому роз’яснення? Роз’яснення, звичайно, є і пов’язані вони з історією християнства. Церква роз’яснює, що після того, як людина гине, душа покидає тіло. У два перших днів зо вона знаходить повну свободу і може гуляти, де бажає, відвідуючи ті місця, які їй близькі. На третій день зазвичай людини ховають, а душа його в супроводі небесних ангелів підноситься на поклоніння Богу.

На шляху цьому душі доводиться не солодко — шлях їй постійно перекривають біси, які демонструють душі її гріхи і пробують її тягнути в пекло. Ангели, що знаходяться поряд з душею, пробують її врятувати, в протилежність демонам демонструючи добрі справи, які чинила людина, будучи живою. Таким макаром, вони допомагають душі пройти через повітряні митарства. Допомагають душі також молитви та добрі справи в ім’я загиблого на землі його близькими, також святі, яким людина молився і прославляв їх, будучи живою. Пройшовши цей важкий шлях, душа постає перед обличчям Господа.

Потім, протягом шести днів душі демонструють всі радощі і краси раю. Душа праведна радіє, а порочна сумує від того, що даремно провела своє земне життя в порожній суєті і не подбала про власний небесному майбутньому. Вона ридає і стогне, шкодуючи про власну негідною земного життя, і горює, передчуваючи, що їй не залишитися в раю, а в пекло потрапити не хочеться. Через шість днів вона знову постає перед Богом і потім відчалювати оглядати пекло. Ось чому важливий Дев’ять деньок. Сорок деньок після погибелі визначає місце, де буде знаходиться душа до Другого пришестя, коли їй і буде навічно визначено місце перебування.

Бажаючи надати посильну допомогу душі загиблого, його близькі влаштовують по закінченні Сорок днів після погибелі поминки, на яких поминають його, моляться про його душу. Цим вони допомагають душі загиблого пройти всі тести і отримати якесь полегшення перед Господом. Це кількість днів не випадком, воно пов’язане з большеннимі датами в Святому Письмі. Наприклад, Ісус Христос протягом тих же сорока днів постив у пустелі, спокушає демонами, Сорок днів перебував на землі після воскресіння Господь зі своїми учнями, Сорок днів перебував на горі Мойсей, до того як прийняв від Господа священні скрижалі.

З усього цього видно, що поминають загиблих через Сорок днів після погибелі абсолютно не випадком. В сей день можна замовити в церкві панахиди, в процесі яких священики разом з близькими загиблого моляться про його душу і вимагають у Господа помилувати її. Це дуже принципово для душі, тому що допомагає знайти її майбутнє місце на небі. З цією ж метою поминати покійних і в третій, і в дев’ятий день, лунає милостиня за їх, пригощаються бідні і родичі загиблої людини.

Чудово, коли близькі замовляють за загиблої людини сорокаусти. Це церковні поминання, чинені Сорок днів після погибелі. Вони покликані полегшити долю душі перед тим, як вона постане перед Господом на особистий трибунал і буде їй визначено місце до Другого пришестя. Господь прийде у світ другий раз, тоді вже виповниться Жахливий трибунал, на якому всім воскреслим з мертвих буде визначено місце, в якому вони будуть перебувати вічно. Таким макаром, поминаючи загиблих в ці дні, люди допомагають своїм загиблим родичам, полегшуючи їх душам майбутню нескінченну життя.