У Німеччині існує заборона на друге громадянство, передбачений законом, а конкретно громадянство Німеччини відразу є і громадянством Євросоюзу.

Раніше закон передбачав потрібно легітимне проживання в Німеччині протягом П’ятнадцять років для тих, хто бажає отримати німецьке громадянство. Введення Німеччині в Євросоюз значно послабило правила отримання громадянства для іммігрантів.

Тому зараз претенденти на німецьке громадянство повинні прожити в країні Вісім років. Але існує принципова поправка: раніше враховувався стаж фактичного проживання, а з введенням нових правил в Дві тисячі один році враховується тільки легітимне проживання (роки з тимчасовим або постійним видом на проживання в Німеччині).

Щоб отримати громадянство іншої країни, потрібно спочатку відмовитися від німецького громадянства. Отримати громадянство Німеччини можуть кілька головних категорій людей: переселенці або етнічні німці, євреї (в якості компенсації за геноцид другої світової війни), люди, позбавлені громадянства Німеччини в 1933-1945 роках.

Також потрібно мати потрібну фінансове становище. Дохід повинен бути таким, щоб забезпечувати себе і свою сім’ю, в тому числі і дружину, якщо та не працює, також діток, якщо ті на дату подачі прохання на громадянство Німеччини не були повнолітніми, і осіб, які перебувають на утриманні претендента на громадянство. Соц допомогу з різних публічних та урядових організацій не враховується в загальний дохід.

Претендентам на громадянство Німеччини потрібно в повному обсязі знати німецький мову, щоб всеполноценно жити в країні. Принципово не мати різних кримінальних злодіянь. Щоб отримати громадянство Німеччини необхідно відмовитися від попереднього громадянства, тому що в Німеччині не визнається подвійне громадянство. Але найближчим часом спостерігається тенденція, згідно з якою багато іноземці не поспішають відмовлятися від громадянства власних держав і отримувати громадянство Німеччини, щоби не ускладнювати для себе поїздки на батьківщину.