Красивий пінгвін викликає ентузіазм одним своїм виглядом. Прямоходяча істота, одягнене в серйозний фрак, пінгвін більше схожий на смішного чоловічка, ніж на птицю. Тим паче, що на інших птахів він справді не багато схожий. Пінгвін не літає, для цього він дуже великий і тяжкий. Зате відмінно плаває, використовуючи жорсткі, не згинаються крила як ласти. У воді пінгвін робить до Сто двадцять гребків за хвилину, поєднуючи високу швидкість з запаморочливими піруетами.
 
Чудова птах обрала місцем життя узбережжі Антарктиди і острови Південної півкулі. Тільки галапагоські пінгвіни не влаштували холоду останнього півдня і він живе на екваторі. Інші види птиці змогли пристосуватися до жорстоких умов. Імператорський пінгвін, найбільший посеред родичів, виводить пташенят в грізні морози, що доходять до -60 градусів. Самка відкладає одне яєчко і обережно, лап на лапи, передає татові. Самець ховає яєчко в теплу складку шкіри між животиком і лапами і виходжує близько Шістдесят днів.
 
Юна матір на кілька місяців відчалює в морську далечінь від’їдатися і набиратися сил. Турбота про потомство лягає на батьківські плечі. До речі, вилупилися пташенят батько годує пташиним молоком! Він харкає для малюка живильний розчин, що виробляється організмом. Розчин в Вісім разів жирніше коров’ячого молока і містить у Десять разів більше білків. Але, як мандрів повертається мати, пташеня пересідає на її лапи і змінює раціон. Мати починає підгодовувати малюка напівперевареною рибою.
 
Опера пташеня покидає батьківське тепло і перебігає на виховання в типовий дитячий садок. Під охороною і опікою дорослих пташенята виростають до п’яти місяців. З пришестям весни молоді пінгвіни готові до дорослого життя.