Багато птахи не залишаються в наших просторах на зиму. Зима з її морозами і снігами їх не влаштовує. Справа навіть не в холодах. Біологи здавна зробили висновок, що ситому тварині морози не моторошні. Але в тому-то й невдача, що узимку відшукати для себе прожиток ще важче, ніж влітку. Травички відмирають, кущі та дерева засипають до весни, комахи та інша маленька живність ховаються в приховані місця і застигають до новенького теплого сезону. А лісовий збір насіння, ягід, жолудів, горіхів падає на землю і міцно вкривається щільним покривалом снігу.

Суворі передумови тимчасово поміняти місце проживання є і у водоплавних птахів. Річки та озера леденеют, лід міцно ховає від качок і гусей їх звичайний корм — водні рослини і маленьких тварин, що живуть у воді. Тут вже нічого не поробиш, доводиться мігрувати на південь, у теплі краї, де можна без зусиль прогодуватися до пришестя весни в північних країнах.

Цікаво, що відлітають перелітні птахи на самі різні відстані. Зовсім не неодмінно в пошуках найкращої дещиці відчалювати на сотки і тищі км. У горах Північної Америки живе димчастий тетерев. Йому, з пришестям холодів, досить спуститися з гір у рівнину. У низинах і тепліше і їжі досить. В середньому тетерев переміщається всього на два кілометри.

Найбільші відстані долають в сезонних подорожах полярні крячки. Восени вони мігрують з північних широт на самий південь, на острови і узбережжя Антарктики. В один кінець це більш Шістнадцять 000 км. Довгохвостий поморник налаштований не так рішуче. Дальність його подорожі близько Вісім 000 км. Мала, помірна ластівка теж не боїться величезних відстаней. Її нічого не варто подолати на шляху до зимових квартирах П’ять тисяч кілометрів.